Økonomiske grep du bør gjøre før nyttår

Desember er økonomisk sett en spesiell måned av flere grunner.For dem som jobber er det halv skatt, samtidig er det siste sjanse til å utnytte seg av ordningene som gjør at du kan få skattefradrag i 2018 og det er julefeiring som gjerne medfører utgifter utover det vanlige.

Vi har spurt to forbrukerøkonomer om tips til økonomiske grep man bør ta på tampen av året.

– Alle får ekstra lønn i desember på grunn av halv skatt. Det gir en gyllen anledning til å komme litt ovenpå, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1 til ABC Nyheter.

– Vær à jour med alle regningene og sett av penger til regningene som kommer i januar, fortsetter han.

Gundersen anbefaler at man ikke bruker mer penger til jul enn man har bestemt seg for og har råd til.

Desember er også en bra måned å gjøre opp status og legge en plan for økonomien i året som kommer, råder han.

– Få oversikt over forbrukslån, kredittkortgjeld og andre smålån. Betal ned lånene med høyest rente først.

– Hvis du kan refinansiere til en lavere rente er det bra, men ikke bli fristet til å låne ekstra – det er en megatabbe. Du skal slutte å låne til forbruk.

Eksperttips: Ta grep før nyttår for å utsette aksjeskatten

Legg en plan for pengene dine for 2019, se på hva du vil tjene, hvordan du vil bruke penger og hvordan du skal spare penger.

– Gå gjennom alle regninger og utgifter du vet kommer, både de faste månedlige og de som du av erfaring vet kommer i løpet av året. Ikke glem ferie, gaver, parkeringsbot, lisens, frisør og andre utgifter som ikke er faste hver måned, råder forbrukerøkonomer.

Det er også lurt å forberede seg på renteoppgang.

– Alt tyder på at rentene er på vei opp og det slår i første rekke ut på boliglånsrenten.Ta høyde for to renteoppganger à 0,25 prosentpoeng både i løpet av 2020 og 2021, sier han.

Julen er også høytiden for å gi. Om du gir gaver til frivillige organisasjoner vil det gi et skattefradrag på 23 prosent, dersom pengebeløpet utgjør minst 500 kroner per organisasjon i løpet av året, minner forbrukerøkonom i DnB om.

– I år kan du maksimalt trekke fra 40.000 kroner.Gir du 10.000 kroner vil det si 7700 kroner fra egen konto, mens 2300 kroner spanderes av staten, sier hun.

Her er forbrukerøkonomenes beste tips til grep du kan gjøre før nyttår, fordelt på ulike aldersgrupper:

Tips til deg som er under 34 år

Andre råd til deg som er under 34 år:

1. Fyll opp BSU-kontoen. Har du en skattbar inntekt på minst 74.650 kroner bør du spare i BSU. Året du fyller 33 år er det siste året du kan spare inntil 25.000 kroner i BSU og få 20 prosent tilbake som et skattefradrag.

– Setter du inn maksbeløpet vil det gi deg 5.000 kroner i spart skatt. Synes du 25.000 kroner høres mye ut, del opp beløpet neste år. Det er kun 69 kroner dagen, råder forbrukerøkonomer.

– Eier du bolig allerede? Fyll opp BSU-kontoen likevel. Du kan spare inntil 300.000 totalt i BSU, råder forbrukerøkonomer.

2. Utnytt frikortet. Du kan tjene inntil 55.000 kroner i 2018 før du må betale skatt.

– Har du fortsatt noe å gå på, er det ekstra lønnsomt å tjene litt ekstra før årsskiftet, sier Gundersen.

Kanskje kan du også tjene noen ekstra skattefrie kroner, ved å ta noen småjobber før jul.

Denne siden er stengt!